O nama

Srednja strukovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića je odgojno-obrazovna ustanova koja omogućuje stjecanje znanja i sposobnosti srednje stručne spreme u trajanju od tri ili četiri godine te dokvalifikaciju i prekvalifikaciju zanimanja. Škola se nalazi u jednoj od najstarijih zgrada u gradu Livnu. Glavna zgrada je sagrađena davne 1886. i od svoje izgradnje služila je kao odgojno-obrazovna ustanova. Godine 1974. dograđeno je zapadno krilo uz staru zgradu. Sjeverna zgrada sagrađena je 1965. i dugo je služila učenicima đačkog doma kao spavaonica. Ostale pomoćne zgrade podignute su u razdoblju od 1971. do 1973., a športska dvorana 1976. godine.

Škola je status srednje škole stekla 1959. i od tada nosi ime poznatog hrvatskog pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića, svog najpoznatijeg djelatnika koji je, kao učitelj, u ovoj školi radio u dva navrata: od 1886. do 1888. i od 1892. do 1893. godine.

Školska zgrada je godinama vapila za preuređenjem s kojim se sustavno započelo 2014. i traje i danas.

S ponosom možemo reći da se naša škola zadnjih godina pretvorila u najljepšu zgradu u gradu Livnu, a zaslugom uprave i svih djelatnika škole, pretvorila se i u jedan od najmodernije opremljenih obrazovnih centara u Bosni i Hercegovini.

Danas školu pohađa oko 560 učenika. U školi radi 75 djelatnika, zajedno s vanjskim suradnicima čiji se broj mijenja ovisno o zanimanjima koja škola uvodi sukladno potrebama tržišta rada. Učenici su raspoređeni u 27 odjela i obrazuju se za atraktivna strukovna zanimanja na području elektrotehnike, strojarstva, zdravstva, poljoprivrede, prehrane te ugostiteljstva i turizma. Jedna smo od rijetkih srednjih škola koja je svoja vrata otvorila djeci s poteškoćama u razvoju i omogućila im srednjoškolsku izobrazbu za zanimanje pomoćni kuhar. Već godinama škola nosi titulu „Škola sa srcem“ jer pomaže svojoj zajednici kroz različite humanitarne akcije i kroz svoju pučku kuhinju kojom svakodnevno olakšava život ljudima u potrebi te stvara socijalno osjetljive mlade ljude.

Dio redovitog obrazovanja učenika postali su i projekti koji omogućuju nabavku moderne opreme koja je nužna za spajanje teorije i prakse i stvaranje kadra konkurentnog na tržištu rada.

Zahvaljujući vrijednom radu uprave i djelatnika, Srednja strukovna škola Silvija Strahimira
Kranjčevića postala je vodeći regionalni centar za strukovno obrazovanje i već je opravdala, nekad
željeni status, škole budućnosti.